انواع دوربین مدار بسته
امروزه با فراگیر شدن استفاده از دوربینهای مداربسته، اشکال متنوعی از آن در اماکن گوناگون دیده میشوند. اگر شما نیز قصد دارید از دوربینهای مداربسته برای نظارت تصویری اماکن خود استفاده کنید، پیش از خرید بهتر است با انواع آن و کاربرد هریک آشنا شوید. انواع دوربینهای مداربسته بر اساس عملکرد و چگونگی نصب آنها نامگذاری میشود که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
انواع دوربین مداربسته از نظر محل نصب
از آنجا که علاوه بر نظارت و مانیتورینگ داخل ساختمانها، لازم است محیطهای بیرونی و پیرامونی نیز مورد نظارت قرار گیرند، دوربینهای مداربسته را در دو نوع داخلی (indoor) و یا خارجی (outdoor) تقسیمبندی میکنند. به طور کلی تمامی وسایل و دستگاههای صنعتی و الکترونیکی که کاربری داخلی و خارجی دارند از یک نوع استاندارد با نام IP تبعیت میکنند. IP یا درجه محافظت از نفوذ (Ingress Protection)، عبارت است از استانداردی که میزان نفوذپذیری گرد و خاک یا آب را تعیین میکند. این استاندارد معمولا از دو رقم تشکیل شده است. رقم اول نفوذ پذیری گرد و خاک و رقم دوم نفوذ پذیری آب را نشان میدهد.معمولا هوسینگ دوربینها با IP6 یا IP68 است که در داخل آن گرمکن (هیتر – Heater) و پنکه (فن-fan) وجود دارد. وجود هیتر و فن مانع اختلال عملکرد دوربین در شرایط هوای گرم و سرد و ایجاد بخار روی لنز میشود. در سامانههای نظارت تصویری به محفظهای که جهت نگهداری دوربین بهکار میرود محفظه (هوسینگ – Housing) میگوییم. محفظه یا هوسینگ مکانی است که باید دوربین در آن قرار گیرد و در برابر نفوذ گرد و خاک، آب و ضربه مقاوم باشد. دوربینها روی دیوار، روی سقف یا روی دکل نصب میشوند، به پایه دوربین براکت (Bracket) میگویند. هنگام انتخاب براکت باید به نوع دوربین کاملا دقت کنید و محفظه مناسب با پايه و دوربين برای آن تهیه نمایید.
دوربین جعبهای (camera Box)
این دوربین را میتوان در محیطهای مختلف نصب کرد. چنانچه بخواهید دوربین را در محیطهای خارجی نصب کنید، باید از محفظه (هوسینگ – Housing) خاص آن استفاده کنید. این دوربینها قابل نصب روی دیوار يا سقف هستند. پایه این دوربینها (براکت – Bracket) را میتوان روی دیوار، سقف، لوله و دکل نصب کرد. دوربین مداربسته جعبه ای (Camera Box) راه حلی قابل اعتماد برای کسانی است که به دنبال انعطاف پذیری در نظارت خود هستند. برخلاف اکثر گزینههای دیگر برای نظارت، دوربینهای امنیتی جعبهای را میتوان بر اساس ترجیح مالک سفارشی کرد و به مالک اجازه میدهد بخشهای خاصی از دوربین را تغییر دهد. دوربینهای مداربسته جعبهای (Camera Box) نوعی دوربین امنیتی با شکل منشور مستطیلی هستند، به همین دلیل به آن دوربین جعبه ای میگویند. لزوماً قرار نیست آنها پنهان شوند، بلکه باید در نقاط دید موثر در اطراف خانه یا کسب و کار قرار گیرند. برخلاف دوربین های گلوله ای (Bullet) و گنبدی (Dome) , بسیاری از دوربینهای امنیتی جعبهای مستعد بروز رسانیهایی مانند مادون قرمز، افزایش ظرفیت حافظه داخلی و موارد دیگر هستند.
مزایا:
- تطبیق پذیری: دوربین های جعبه ای بسیار متنوع هستند. بدنه دوربین مجزا و طراحی لنز جداشدنی آنها به کاربران اجازه می دهد از بین طیف وسیعی از لنزها با فواصل کانونی متفاوت انتخاب کنند. این انعطاف پذیری آنها را برای سناریوهای مختلف نظارتی مناسب می کند.
- استفاده در داخل و خارج از منزل: دوربین های جعبه ای را می توان هم در داخل و هم در فضای باز استفاده کرد. سازگاری آنها آنها را برای نظارت بر محیط های مختلف ایده آل می کند.
- لنزهای قابل تنظیم: کاربران می توانند لنزها را بر اساس نیازهای خاص انتخاب کنند، مانند لنزهای زاویه باز برای پوشش گسترده یا لنزهای تله فوتو برای زوم کردن روی اجسام دور.
- تصاویر با کیفیت بالا: دوربین های باکس اغلب به دلیل اندازه سنسور بزرگتر و لنزهای قابل تعویض، کیفیت تصویر برتر را ارائه می دهند. آنها در گرفتن فیلم های واضح و دقیق عالی هستند.
- عملکرد نور کم: برخی از دوربین های جعبه ای از شرایط نور کم با اجازه دادن به لنزهای قابل تعویض با دیافراگم های باز پشتیبانی می کنند. این ویژگی نظارت در شب را افزایش می دهد.
معایب:
- طراحی حجیمتر: دوربینهای جعبهای نسبت به انواع دیگر دوربینها بزرگتر و برجستهتر هستند. شکل جعبه ای آنها ممکن است به طور یکپارچه با محیط های خاصی ترکیب نشود.
- پیچیدگی نصب: راه اندازی دوربین های جعبه ای می تواند بیشتر دخیل باشد. کاربران باید بدنه و لنز دوربین را جداگانه نصب کنند که در مقایسه با مدل های دیگر به تخصص بیشتری نیاز دارد.
- تنظیم فوکوس: دوربین های جعبه ای ممکن است به تنظیمات فوکوس دستی نیاز داشته باشند. اندازه نسبتا کوچک لنز و حساسیت محدود فناوری موجود می تواند بر دقت فوکوس تأثیر بگذارد.
- نگهداری در فضای باز: برخلاف دوربین های گلوله (Bullet)، دوربین های جعبه ای (Box) معمولا فاقد محفظه داخلی ضد آب و هوا هستند. کاربران باید پوشش محافظ اضافی برای استفاده در فضای باز خریداری کنند.
- به طور خلاصه، دوربینهای جعبهای (Camera Box) قابلیت تطبیق پذیری دارند و انواع لنز قابل تنظیم را ارائه میدهند، اما طراحی بزرگ و دشواری در نصب آنها باید هنگام انتخاب دوربین نظارت در نظر گرفته شود که کار تخصصی است.
دوربین مدار بسته دام (Dome)
این دوربینها در محیطهای داخلی و اداری نصب میشوند. البته مدل هایی از این دوربینها نیز ساخته شده اند که در محیطهای بیرون نیز قابل نصب است. زاویه دید این دوربینها بر اساس نوع دوربین و شرکت سازنده متغیر است و اگر در گوشه اتاق نصب شوند، به راحتی میتوانند تمام فضای اتاق را تحت پوشش قرار دهند. این دوربینها را اغلب روی سقف نصب میکنند. همچنین پایههای دیواری آن نیز در بازار موجود است. به شیشه حبابی یا گنبدی شکل اين نوع دوربین، Bobble میگویند. نام این دوربین ها به خاطر محفظه گنبدی شکل آنها گرفته شده است. طراحی آنها طوری است که میدان دید گسترده ای را فراهم میکنند که نظارت دقیقی را ارائه می دهد.
مزایا:
- طراحی محتاطانه و محجوب
- مقاوم در برابر خرابکاری
- پوشش 360 درجه
معایب:
- زاویه دید محدود برای فضای باز
- برخی از مدل ها فاقد قابلیت مادون قرمز (IR) هستند.
- مکانهای مورد استفاده: دوربینهای Dome برای فضاهای داخلی مانند دفاتر، فروشگاههای خردهفروشی و هتلهایی که نظارت نامحسوس مورد نیاز است، مناسبتر هستند.
دوربین مدار بسته بولت (Bullet)
این دسته از دوربینهای مداربسته معمولا برای محیطهای بیرونی طراحی شدهاند. قاب ضدآب و IP درجه بالای اين نوع دوربینها سبب میشود تا در محیطهای بیرونی و با شرایط جوی بد به راحتی کار کنند. همچنین همۀ این دوربینها به دلیل استفاده از مادون قرمز (IR)، قابلیت دید در شب را دارند و میتوانند در شرایط نوری بسیار کم (تاریک) به راحتی تصویر مناسب را فراهم کنند.
مزایا:
- ضد آب و بادوام (مناسب برای استفاده در فضای باز)
- مشاهده از راه دور (تحت شبکه)
- مقاوم در برابر آب و هوا و ضربه
- میدان دید وسیعی را برای کاربر فراهم میکند.
- کیفیت فیلمبرداری عالی با قیمت مقرون به صرفه
معایب:
- دوربین های گلوله (Bullet) در مقایسه با دوربین های گنبدی (Dome) به آسانی با محیط اطراف خود ترکیب نمی شوند.
- به دلیل قابل مشاهده بودن ، هرکسی ممکن است دوربین را دستکاری یا خراب کند.
- زاویه حرکت محدود برای پوشش.
- محتاط تر از دوربین های گنبدی.
- مکان مورد استفاده: دوربینهای گلوله را در فضای باز در مناطقی مانند پارکینگها، راههای ورودی و محیطهایی که دید متمرکز و واضح لازم است نصب کنید.
دوربین مدار بسته PTZ
دوربینهایی که تا کنون معرفی کردیم لنز ثابت دارند و فقط تصویر ثابتی را ایجاد میکنند. نوع دیگری از دوربینها هستند که میتوانیم لنز آنها را از راه دور یا اتاق کنترل بچرخانیم و تنظیم کنیم. به این دوربینها PTZ گویند که در آن P مخفف Pan به معنی چرخش در راستای افقی و T مخفف Tilt به معنی چرخش در راستای عمودی و Z مخفف Zoom به معنی بزرگنمایی است. همانطور که در عکس بالا مشاهده میشود، شکل ظاهری این دوربینها شبیه دوربینهای گنبدی (Dome) است اما ابعاد بزرگتری دارند. در این دوربینها به آسانی میتوانیم تصاویر ضبط شده را كنترل و زوم كنیم. این دوربینها روی سقف یا دكل نصب میشوند.
مزایا:
- پوشش گسترده با دسترسی از راه دور.
- به جای نصب چندین دوربین ثابت، یک دوربین PTZ می تواند یک منطقه بزرگ را به طور موثر پوشش دهد.
- توانایی آنها در حرکت افقی ، حرکت عمودی و زوم امکان پوشش جامع را در مقایسه با دوربین های ثابت سنتی فراهم می کند.
معایب:
- به طور کلی گران تر است.
- نیاز به نگهداری بیشتر دارد.
- نقاط کور: دوربین های PTZ برای حرکت و «گشت زنی» یک منطقه طراحی شده اند، اما این حرکت می تواند منجر به نقاط کور شود. برای کاهش این مشکل، نصب چندین دوربین PTZ به صورت استراتژیک یا ترکیب آنها با دوربین های ثابت استاندارد را در نظر بگیرید.
- مکان مورد استفاده: مناطق بزرگ مانند استادیوم ها، پارکینگ ها و امکانات صنعتی از دوربین های PTZ بهره می برند. دوربین های PTZ برای نظارت بر زمینه های وسیع مانند مراکز خرید، پارکینگ ها و مناطق بزرگ مانند مزرعه ایده آل هستند.
دوربین مدار بسته اسپید دام (Speed Dome)
دوربینهای اسپید دام (Speed Dome) دستهای از دوربینهای PTZ هستند كه شکل ظاهری آنها شبیه دوربینهای دام (Dome) است و عملکرد آن مشابه دوربینهای PTZ است. به عبارت دیگر، این نوع دوربینها را نوع دیگری از PTZ میشناسند، با این تفاوت که سرعت گردش Pan, Tilt, Zoom دوربینهای اسپید دام از دوربینهای PTZ بیشتر است. از دوربینهای اسپید دام در مواقعی استفاده میشود که نیاز به پرخش و زوم دوربین در تمام جهات یعنی 360 درجه باشد، به دلیل نصب موتور روی دوربینهای اسپید دام و PTZ، قیمت آنها نسبت به سایر دوربینها بیشتر است. چون ضریب امنیتی این نوع دوربینها بسیار بالا است، از آنها در مراکزی استفاده میشود که نیاز به امنیت و وضوح تصویر بالا باشد. یکی از مزایای مهم دوربینهای dome speed و PTZ، کاربرد آنها در محیطهای باز و فضای آزاد است. لازم است متذکر شویم که گردش 360 درجهای لنز این دوربینها قادر است زاویه دید صددرصد و کنترل کامل محیط را برای كاربر فراهم کند.
مزایا:
- فاصله دید در شب خوب: دوربین های Speed Dome در شرایط کم نور عالی هستند. آنها می توانند فاصله دید 100 تا 200 متر چشمگیر را حتی در تاریکی کامل، به خصوص هنگام زوم کردن، پوشش دهند. این برد گسترده، دید و قابلیت های نظارت بهتری را در مقایسه با دوربینهای مداربسته استاندارد تضمین میکند.
- کیفیت تصویر: دوربینهای Speed Dome دوربینهای تحت شبکه (IP) هستند، به این معنی است که از نظر کیفیت تصویر بهتر از دوربین های آنالوگ و با وضوح و کیفیت عالی، فیلمهای واضح و دقیق ارائه میکنند و برای نظارت ایدهآل و مورد تایید هستند.
- رابط کاربری آسان: رابط کاربر پسند دوربین های Speed Dome عملکرد و پیکربندی را ساده می کند. چه یک نصاب حرفهای باشید و چه صاحب خانه، راهاندازی و مدیریت این دوربینها برای شما آسان است.
- چرخش 360 درجه: اکثر دوربین های Speed Dome دارای زاویه چرخش 360 درجه هستند که امکان پوشش جامع بدون نقاط کور را فراهم می کند. این انعطافپذیری برای نظارت بر مناطق بزرگ یا ردیابی مؤثر سوژههای متحرک ضروری است.
- تنظیمات، الگوها و گشت: دوربین های Speed Dome از موقعیت های از پیش تعیین شده، الگوهای قابل تنظیم و مسیرهای گشت خودکار پشتیبانی می کنند. می توانید آنها را طوری تنظیم کنید که الگو حرکتی خاصی را دنبال کنند، مناطق از پیش تعریف شده را اسکن کنند یا به کسانی که تردد زیاد دارند هشدار میدهند و میتوانید تطبیق پذیری آنها را افزایش دهید.
- محافظت در برابر آب و هوا: دوربین های Speed Dome برای مقاومت در برابر شرایط سخت طراحی شده اند که در برابر آب و هوا، همچنین نوسانات مقاوم هستند. چه باران باشد، چه برف، یا دماهای شدید، این دوربینها به عملکرد قابل اعتماد خود ادامه میدهند و برای استفاده در محیطهای داخلی و خارجی مناسب هستند.
- بهطور خلاصه، دوربینهای مداربسته Speed Dome ویژگیهای پیشرفته، دوام و عملکرد برتر را با هم ترکیب میکنند و آنها را به گزینهای عالی برای امنیت خانه و سیستمهای نظارت حرفهای تبدیل میکنند.
معایب:
- قابلیت تنظیم محدود: پس از نصب، دوربینهای (Speed Dome) میتوانند تغییر موقعیت و الگوها را به چالش بکشند. تغییر میدان دید دوربین اغلب مستلزم نصب مجدد سخت افزار است که می تواند در مقایسه با سایر انواع دوربین از انعطاف کمتری برخوردار باشد.
- بازتاب ها یا موانع: شکل گنبدی دوربین گاهی می تواند منجر به چالش هایی مانند بازتاب ها یا موانع در داخل شیشه دوربین شود که ممکن است بر کیفیت تصویر تأثیر بگذارد.
- مقاومت در برابر ضربه: در حالی که پوشش محافظ گنبدی شکل این دوربین ها دوام و مقاومت بیشتری در برابر خرابکاری ارائه می دهد، برخی از مدل ها ممکن است ویژگی های ضد ضربه نداشته باشند، که برای مناطق پرخطر مورد استفاده و مناسب نیستند.
- میدان دید محدود در هر زمان معین: برخلاف دوربینهای ثابتی که دائماً یک منطقه خاص را نظارت میکنند، دوربینهای Speed Dome تنها میتوانند در یک زمان روی یک بخش فوکوس کنند. این باعث ایجاد نقاط کور به خصوص در مناطق بزرگ می شود و می تواند ردیابی حرکت چندین اشیا یا افراد را دشوار کند.
- هزینه بالاتر: به دلیل تخصصی بودن و ویژگیهای پیچیدهتر معمولاً گرانتر از دوربینهای ثابت هستند.
حساسیت به تأخیر: این نوع دوربین ها برای حرکت به موتورها متکی هستند، ممکن است بین زمان وقوع یک رویداد و زمانی که دوربین آن را ثبت میکند تأخیر کمی وجود داشته باشد. این می تواند در شرایطی که نظارت در زمان حال بسیار مهم است مشکل ساز باشد. - افزایش تعمیر و نگهداری: قطعات متحرک دوربین های Speed Dome آنها را مستعد ساییدگی و پارگی می کند و در مقایسه با دوربین های ثابت نیاز به تعمیر و نگهداری مکرر دارد.
- پتانسیل نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی: توانایی بزرگنمایی و ردیابی افراد، نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی را بهویژه در مناطق عمومی افزایش میدهد. داشتن خطمشیها و علائم مورد تذکر و واضح در مورد استفاده از این نوع دوربین برای اطمینان از استفاده مسئولانه مهم است.
بهطور خلاصه، دوربینهای مداربسته Speed Dome ویژگیهای پیشرفته، دوام و عملکرد برتر را با هم ترکیب میکنند و آنها را به گزینهای عالی برای امنیت و سیستمهای نظارت حرفهای تبدیل میکنند.
دوربین پین هول یا سوزنی (Pinhole-needle)
دوربین مداربسته پین هول نوعی دوربین سوزنی شکل است که دوربین ساده بدون لنز اما با دیافراگم کوچک (به اصطلاح دیافراگم سوزنی) است که در واقع یک جعبه ضد نور با یک سوراخ ریز و ظاهری کوچک که نور از یک صحنه از دیافراگم عبور می کند. اندازه تصاویر به فاصله بین جسم و سوراخ دوربین بستگی دارد. دوربینهای پینهول کاربردهای مختلفی دارند و معمولاً برای (نظارت) در خانه یا محل کار، بدون اینکه کسی متوجه آنها شود، استفاده می شود. علاوه بر آن میتوان برای نظارت، پشت میز ، اداره و ساختمان ، عابر بانک نیز استفاده کرد. شرکت های سازنده انواع بسیار متنوعی از این نوع دوربین ها را عرضه کرده اند.
مزایا:
- برای تشکیل تصویر نیازی به فوکوس نیست.
- در دوربین پین هول از لنز استفاده نشده است و تصویر به دست آمده بدون انحنا و عیب است.
- ساختار آسان: برای تشکیل تصویر نیازی به فوکوس نیست و به صورت طبیعی تشکیل میشود.
- ساخت آسان دوربین برای انواع کاربر بدون دشواری
- سبک و آسان با اندازه کوچک و قابل نصب در بیشتر نقاط
- تصاویر دریافتی ثابت را ارائه میدهد.
- قابل استفاده به عنوان دوربین جاسوسی
- در سطوح کم نور کار می کند.
- می تواند در اشیاء دیگر پنهان شود.
معایب:
- تصویر بر روی یک صفحه نمایش به دست می آید و هیچ ثبت دائمی از تصویر قابل ذخیره نیست.
- تصویر تشکیل شده فاقد وضوح است و نمی تواند جزئیات را در آن نشان دهد.
- تصویر از جسم در حال حرکت و غیرثابت را نمی توان با استفاده از دوربین سوراخ سوزنی ثبت کرد، فقط تصویری از اجسام ساکن و ثابت را تشکیل میدهد، همچنین تصویر معکوس و کمرنگ است.
دوربین مکعبی (Cube)
دوربین مکعبی (Cube) دوربینی با کاربرد در فضای داخلی است که روی آن میکروفون و بلندگو جهت ارسال و دریافت صدا نصب شده است. این نوع دوربینها به دلیل سهولت نصب در داخل ساختمانها، کاربرد زیادی دارند. دوربین مداربسته مکعبی که به عنوان دوربین مداربسته مکعبی یا دوربین مینی مکعب نیز شناخته می شود، یک دوربین نظارتی کوچک و محتاطانه است که برای نظارت بر خانه ها، دفاتر، فروشگاه ها و فضاهای دیگر طراحی شده است. آنها معمولاً یک تا سه اینچ در هر طرف هستند که آنها را بسیار کوچکتر از دوربین های گلوله (Bullet) یا گنبدی (Dome) می کند. این اندازه جمع و جور به آنها اجازه می دهد تا به راحتی در مکان های نامحسوس قرار گیرند و با محیط اطراف خود ترکیب شوند.
مزایا:
- ویدئو با کیفیت بالا: بسیاری از دوربینهای مکعبی وضوح تصویر با وضوح بالا (HD) یا حتی 4K که تصاویر واضح و دقیقی را ارائه میدهند.لنزهای
- زاویه باز: برخی از دوربین های مکعبی دارای لنزهای زاویه باز (Wide) هستند که به آنها این امکان را می دهد میدان دید بیشتری را ثبت کنند.
- دید در شب: بسیاری از دوربینهای مکعبی دارای دید در شب (IR) داخلی هستند که به آنها امکان میدهد حتی در شرایط کم نور نیز ویدیوی واضح ضبط کنند.
- تشخیص حرکت: اکثر دوربینهای مکعبی تشخیص حرکت را ارائه میدهند که میتواند هشدارها و ضبطهایی را هنگام تشخیص حرکت ایجاد و به شما هشدار دهند.
- صدای دو طرفه: برخی از دوربین های مکعبی دارای بلندگوها و میکروفون های داخلی هستند که امکان ارتباط دو طرفه را فراهم می کند.
- اتصال Wi-Fi: بسیاری از دوربینهای مکعبی به شبکههای Wi-Fi متصل میشوند و امکان تنظیم آسان و مشاهده از راه دور را فراهم میکنند.
- مقیاس: اندازه کوچک آنها دیده شدن آنها را دشوار می کند، که می تواند در جاهای مختلف قابل نصب و حمل باشد.
- نصب آسان: تنظیم و استفاده از آنها اغلب آسان است، حتی برای کسانی که تجربه فنی و تخصصی ندارند.
- مقرون به صرفه: معمولاً نسبت به سایر انواع دوربین های امنیتی مقرون به صرفه تر و خوش قیمت هستند.
معایب:
- میدان دید محدود: به دلیل اندازه کوچکشان، معمولاً میدان دید کمتری نسبت به انواع دیگر دوربینها دارند.کیفیت پایینتر ویدیو: در حالی که
- برخی از دوربین مکعبی (Cube) ویدیوهایی با کیفیت بالا ارائه میدهند، برخی از مدل ها ممکن است کیفیت ویدیوی پایینتری نسبت به
- دوربینهای بزرگتر مانند Camera Box, Dome, PTZ, Bullet داشته باشند.ممکن است ضد آب نباشد: همه دوربین های مکعبی ضد آب نیستند،
- بنابراین ممکن است برای استفاده در فضای باز مناسب نباشند.
- به طور کلی، دوربینهای مداربسته مکعبی میتوانند گزینه خوبی برای کسانی باشند که به دنبال راهحل دوربینهای امنیتی با احتیاط و با قیمت مقرون به صرفه هستند. با این حال، مهم است که قبل از خرید، مشخصات و محدودیت های این دوربین ها را در نظر بگیرید.